Butyrospermum Parkii Butter

Butyrospermum Parkii Butter (masło shea / karite)

Masło to otrzymywane jest z orzeszków drzewa masłowego Butyrospermum parkii, występującego naturalnie w Afryce. W postaci nieprzetworzonej ma białawy kolor oraz  konsystencję pasty.  Zawiera kwasy tłuszczowe nasycone (np. kwas palmitynowy  i stearynowy ), kwasy tłuszczowe nienasycone (np. kwas oleinowy, kwas linolowy), polifenole, witaminę A, E, F oraz karoten. Dobrej jakości masło ma wspaniałe działanie pielęgnacyjne, wygładza i zmiękcza skórę, chroni przed wysuszeniem, łagodzi, odżywia oraz nadaje się do stosowania na nawet bardzo wrażliwe partie skóry. Masło shea stosowane jest w kosmetykach do ciała i twarzy, także w produktach anti-age. Jest idealne do stosowania w przypadkach rozmaitych problemów skórnych jak egzema, łuszczyca.

(masłowiec, autor : Marco Schmidt, Wiki Commons: cc-by-sa 3, )
(masłowiec, autor : Marco Schmidt, Wiki Commons: cc-by-sa 3, )