Dlaczego potrzebujemy suplementy diety ?

wpis w: Suplementy | 0

Czy jesz systematycznie warzywa i owoce, aby uzupełniać witaminy i mnerały ? Czy wiesz, że z roku na rok maleje zawartość wartości odżywczych obecnych w pożywieniu ? Właśnie dlatego przyjmowanie dobrej jakości, sprawdzonych suplementów diety jest niezbędne, aby naprawdę uzupełniać w organiżmie brakujące witaminy i mikroelementy.

 

Poniższa tabela przedstawia, jak wg. badań przeprowadzonych w latach 80-tych i 90-tych przedstawiał się procentowy ubytek wartości odżywczych w podstawowych warzywach i owocach. ( Źródło: 1985, 1996, 2002, Geigy Pharmaceutical Company, Szwajcaria )

Utrata wartości odżywczych w warzywach i owocach
Utrata witamin i minerałów w miligramach na 100g

Brokuły

Brokuły
Brokuły

WAPŃ

103 mg/100g (1985)

33 mg/100g (1996)

28 mg/100g (2002)

Zmniejszenie o 73%

 

KWAS FOLIOWY

47 mg/100g (1985)

23 mg/100g (1996)

18 mg/100g (2002)

Zmniejszenie o 62%

 

MAGNEZ

26 mg/100g (1985)

18 mg/100g (1996)

11 mg/100g (2002)

Zmniejszenie o 55%

 

Fasola

Fasola
Fasola

WAPŃ

56 mg/100g (1985)

34 mg/100g (1996)

22 mg/100g (2002)

Zmniejszenie o 51%

 

KWAS FOLIOWY

39 mg/100g (1985)

34 mg/100g (1996)

30 mg/100g (2002)

Zmniejszenie o 23%

 

MAGNEZ

26 mg/100g (1985)

22 mg/100g (1996)

18 mg/100g (2002)

Zmniejszenie o 31%

 

WITAMINA B6

140 mg/100g (1985)

55 mg/100g (1996)

23 mg/100g (2002)

Zmniejszenie o 77%

 

ZIEMNIAKI

Ziemniaki
Ziemniaki

WAPŃ

14 mg/100g (1985)

4 mg/100g (1996)

3 mg/100g (2002)

Zmniejszenie o 78%

 

MAGNEZ

27 mg/100g (1985)

18 mg/100g (1996)

14 mg/100g (2002)

Zmniejszenie o 48%

 

WARZYWA KORZENNE

Warzywa korzenne
Warzywa korzenne

WAPŃ

37 mg/100g (1985)

31 mg/100g (1996)

28 mg/100g (2002)

Zmniejszenie o 24%

 

MAGNEZ

21 mg/100g (1985)

9 mg/100g (1996)

6 mg/100g (2002)

Zmniejszenie o 75%

 

SZPINAK

Szpinak
Szpinak

WAPŃ

62 mg/100g (1985)

19 mg/100g (1996)

15 mg/100g (2002)

Zmniejszenie o 76%

 

WITAMINA C

51 mg/100g (1985)

21 mg/100g (1996)

18 mg/100g (2002)

Zmniejszenie o 65%

 

BANANY

Banany
Banany

WAPŃ

8 mg/100g (1985)

7 mg/100g (1996)

7 mg/100g (2002)

Zmniejszenie o 12 %

 

KWAS FOLIOWY

23 mg/100g (1985)

3 mg/100g (1996)

5 mg/100g (2002)

Zmniejszenie o 79 %

 

MAGNEZ

31 mg/100g (1985)

27 mg/100g (1996)

24 mg/100g (2002)

Zmniejszenie o 23 %

 

WITAMINA B6

330 mg/100g (1985)

22 mg/100g (1996)

18 mg/100g (2002)

Zmniejszenie o 95 %

 

TRUSKAWKI

Truskawki
Truskawki

WAPŃ

21 mg/100g (1985)

18 mg/100g (1996)

12 mg/100g (2002)

Zmniejszenie o 43 %

 

WITAMINA C

60 mg/100g (1985)

13 mg/100g (1996)

8 mg/100g (2002)

Zmniejszenie o 87 %

 

JABŁKA

Jabłka
Jabłka

WITAMINA C

5 mg/100g (1985)

1 mg/100g (1996)

2 mg/100g (2002)

Zmniejszenie o 60 %

 

( Źródło: 1985, 1996, 2002, Geigy Pharmaceutical Company, Szwajcaria )

Pobierz tabelkę w PDF TUTAJ

Sprawdzone, dobrej jakości suplementy diety SKLEP WARSZAWA