Juniperus Communis Fruit Oil – olejek z jałowca

wpis w: Składniki kosmetyków | 0

Owoce Jałowca Juniperus-communisJuniperus Communis Fruit Oil – olejek jest otrzymywany z wysuszonych, pokruszonych owoców jałowca metodą destylacji parą wodną. Roślina występuje na terenach Europy i Azji.

 

 

Działanie :
Olejek charakteryzuje się działaniem antyseptycznym i bakteriostatycznym (powstrzymuje rozmnażanie się bakterii). Ma zastosowanie w kosmetykach przeznaczonych do cery tłustej,  trądzikowej, a także w produktach przeciwłupieżowych. Ze względu na swoje właściwości regulacyjne w odniesieniu do gospodarki płynami, jest także składnikiem produktów antycellulitowych. Działa ściągająco. Z uwagi na silne działanie i fakt, że może stymulować mięsień maciczny, nie powinien być stosowany przez kobiety w okresie ciąży.

Ten rześki olejek jest stosowany w aromaterapii, wzmacniając i stymulując nerwy, wspierając siłę ducha, co pozwala na stawienie czoła trudnym sytuacjom codziennym. Wspomaga także oddawanie moczu. Stosowany jest w leczeniu reumatyzmu, artretyzmu, cellulitu, trądziku, zatkanych porów, zapalenia skóry, łuszczycy i egzemy.

Juniperus communis Jałowiec pospolity
Juniperus communis Jałowiec pospolity