Konserwanty w naszych kosmetykach naturalnych

  • Sodium dehydroacetate – konserwant kosmetyczny o działaniu przeciwbakteryjnym; charakteryzuje się zdolnością do zabijania mikroorganizmów oraz zapobiegania ich wzrostowi i rozmnażaniu. Nie działa podrażniająco na skórę.

 

  • Potassium sorbate – (sól potasowa kwasu sorbowego, sorbinian potasu) – Składnik konserwujący stosowany tak w produktach spożywczych, jak i kosmetykach. Zapobiega procesom rozwoju grzybów i pleśni. Uniemożliwia przetrwanie mikroorganizmów i zabezpiecza produkt przed zakażeniem mikroorganizmami w trakcie eksploatacji produktu.
    Potassium Sorbate jest uważany jako bezpieczny do spożycia i w przypadku kontaktu ze skórą, jednak w ograniczonej ilości.

 

  • Citric acid (kwas cytrynowy) – jest użytecznym i efektywnym konserwantem występującym naturalnie w przyrodzie. Pozyskiwany jest z naturalnie występujących kwasów organicznych. Występuje w wielu owocach i warzywach, szczególnie w cytrynach i limetkach. Citric acid jako konserwant stosowany jest w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym i kosmetycznym. Jest ważnym składnikiem naturalnych kosmetyków pielęgnacyjnych, ulega łatwemu metabolizmowi i jest równie łatwo wydalany z organizmu. Zwiększa trwałość kosmetyków oraz jego stabilność.

 

  • Sorbitan caprylate – jest wielofunkcyjnym, biodegradowalnym składnikiem wspomagającym działanie substancji konserwujących. Jest aprobowany przez Ecocert, oparty w 100% na źródłach odnawialnych. Pomaga w zagęszczaniu i stabilizacji emulsji oraz wsomaga wydajność innych konserwantów. Dzięki zastosowaniu Sorbitan Caprylate w składnikach ilość klasycznych konswerwantów w kompozycjach kosmetycznych może być ograniczona. Nie jest to składnik będący „konserwantem”, dlatego formuły go zawierające mogą być określane mianem „bez dodatku konserwantów”.

 

  • Benzyl alcohol – fenylometanol, alkohol benzylowy występujący naturalnie w roślinach, owocach, a także olejkach eterycznych. Jest aprobowany przez Ecocert jako składnik kosmetyków naturalnych i ekologicznych. Pełni funkcję konserwantu, ma działanie bakteriostatyczne, hamuje rozwój i działanie mikroorganizmów, a także pozwala na ochronę produktów przed zakażeniem bakteriami, jakie mogą być wprowadzone do produktu podczas codziennego stosowania.

 

  • Sorbic acid – kwas sorbowy to naturany, organiczny składnik stosowany jako konserwant w produktach żywnościowych oraz kosmetykach. Kwas sorbowy oraz jego sole (sodium sorbate, potassium sorbate, calcium sorbate) są składnikami zwalczającymi dorbnoustroje i są stosowane jako konserwanty zapobiegające wzrostowi pleśni i grzybów. Kwas sorbowy jest akceptowany w kosmetykach naturalnych.

 

  • Sodium benzoate – sól kwasu benzoesowego – konserwant stosowany w produktach spożywczych oraz kosmetykach naturalnych, substancja aprobowana przez Ecocert do stosowania w kosmetykach certyfikowanych. Charakteryzuje się działaniem fungistatycznym i bakteriostatycznym; hamuje rozwój oraz przetrwanie mikroorganizmów, bakerii, pleśni, a także zabezpiecza produkt przed zakażeniem bakteriami mogącym powstać w trakcie użytkowania.

 

  • Ethyl lauroyl arginate HCI – Ethyl lauroyl arginate HCI – konserwant znajdujący zastosowanie w produktach spożywczych i kosmetycznych, akceptowany przez Ecocert. Przeciwdziała rozwojowi bakterii, drożdży, pleśni oraz namnażaniu drobnoustrojów i skażeniu mikrobiologicznemu. Odpowiada także za walkę ze wzrostem drobnoustrojów powodujących łupież czy trądzik.  Ma szerokie zastosowanie w kosmetyce; znajduje się m.in. w kremach, płynach do twarzy, mleczkach oczyszczających, szamponach.