olejek z ogórecznika lekarskiego – borago officinalis oil

wpis w: Składniki kosmetyków | 0

Ogórecznik lekarski (Borago officinalis) jest rośliną leczniczą, pochodzącą z krajów środziemnomorskich, ale uprawiany jest również w innych częściach świata.

ogórecznik lekarski Borago officinalis

Olej z ogórecznika (Borago officinalis oil) pozyskiwany jest z nasion tej rośliny i ma wiele zastosowań, także w medycynie tradycyjnej (stany zapalne, zapalenie stawów, problemy skórne).

Jest jednym z najbogatszych źródeł kwasu gamma-linolenowego (GLA) oraz kwasów tłuszczowych OMEGA 6. Kwasy tłuszczowe, jak GLA, są bardzo ważnymi składnikami utrzymania struktury, elastyczności i bariery lipidowej epidermis. Olej z ogórecznika ma pomagać w utrzymaniu wilgoci w skórze i przyczyniać się do jej odnowy. Co więcej, niezbędne kwasy tłuszczowe uzyskiwane z ogórecznika mogą kontrolować metabolizm komórkowy i przyczyniają się do produkcji prostaglandyn, co stymuluje naczynia krwionośne do obkurczania. Dzięki temu wiele osób borykających się z powracającymi problemami skórnymi, jak egzema, wypryski, łuszczyca, często sięgają po ten olejek, aby uspokoić i zregenerować skórę.
Olej z ogórecznika lekarskiego może być pomocny w pielęgnacji skóry suchej, pękającej, wrażliwej, również dotkniętej egzemą lub łuszczycą, i naturalnie,  jest stosowany w kosmetykach.