Sodium benzoate

wpis w: Kosmetyki naturalne | 0
  • Sodium benzoate – sól kwasu benzoesowego – konserwant stosowany w produktach spożywczych oraz kosmetykach naturalnych, substancja aprobowana przez Ecocert do stosowania w kosmetykach certyfikowanych. Charakteryzuje się działaniem fungistatycznym i bakteriostatycznym; hamuje rozwój oraz przetrwanie mikroorganizmów, bakerii, pleśni, a także zabezpiecza produkt przed zakażeniem bakteriami mogącym powstać w trakcie użytkowania.

Sodium benzoate