Tymianek

wpis w: Składniki kosmetyków | 0

Tymianek
(tymianek pospolity, tymian – lac. thymus vulgaris)

Thymus vulgaris tymianek
jest gatunkiem leczniczej rośliny z rośliny jasnotowatych. Występuje w wielu krajach na świecie. Występuje dziko m.in. w Turcji, Grecji, Maroku. Włoszech.


Tymianek charakteryzuje się właściwościami bakteriobójczymi i grzybobójczymi oraz przeciwutleniającymi.  Historycznie, tymianek stosowany był w starożytności m.inl do kadzideł, mumifikacji zwłosk oraz jako środek bakteriobójczy.

Tymianek jest składnikiem następujących kosmetyków:

– Scrub do stóp L:A BRUKET (TUTAJ)
-
 Krem do Suchych Stóp  L:A BRUKET (TUTAJ)